Jak moučnivka vzniká?
V ústech a střevní mikroflóře nás všech se běžně nacházejí kvasinky, které nepůsobí žádné obtíže – skupina Candida albicans (odtud název kandidóza) není výjimkou. Problém nastává ve chvíli, kdy se plísně vlivem oslabené imunity přemnoží. Na vině bývá nejčastěji oslabená imunita, stres, kouření, léčba širokospektrálními antibiotiky, inhalačními kortikosteroidy nebo chemoterapie.
Jak poznáte, že trpíte moučnivkou?
- Máte bílý nebo žlutý povlak na jazyku, který nejde setřít,
- cítíte pálení, sucho nebo nepříjemnou chuť v ústech,
- trápí vás popraskané či zarudlé koutky a afty,
- obtěžuje vás zápach z úst (respektive ze žaludku).

Moučnivka u miminek a dětí
Pokud je vaše dítě neklidné, často pláče a na jazyku má bílý povlak připomínající tvaroh, který nelze snadno setřít a při jakýchkoliv pokusech o to jazyk krvácí, pravděpodobně trpí kandidózou. Toto onemocnění se na miminko přenáší nejčastěji z jeho matky při kojení nebo během porodu při průchodu porodními cestami. Proto je důležité případnou kvasinkovou infekci důkladně léčit už během těhotenství. Riziko znovunákazy minimalizujte důkladnou dezinfekcí lahví, dudlíků, hraček a všech věcí, které si miminko dává do pusy. Ideálně je i vyvařujte.
Moučnivka u dospělých
Přenos sooru na staršího sourozence nebo na zdravého dospělého člověka je sice ojedinělý, ale onemocnění se může vyskytnout i u nich. Mezi rizikové skupiny obecně patří lidé s oslabenou imunitou, s nemocnými játry, chudokrevní jedinci, diabetici, onkologičtí pacienti, lidé s onemocněním AIDS a senioři, jejichž imunita je obecně horší. Často se také objevuje u lidí se zubní náhradou.
Účinná léčba moučnivky
Základní léčba
Ústa vytírejte vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (lidově známé jako „fialová vodička“) nebo tyčinkami Pagavit. Jedná se o speciální tyčinky do ústní dutiny napuštěné glycerinem, kyselinou citronovou a 0,1% natriumbenzoátem. Přípravek podporuje tvorbu slin a tím i čisticí proces v dutině ústní, a to nejen v případě sooru, ale například i u pacientů v bezvědomí. Tyčinky mají příjemnou sladkou citrusovou chuť, která vám nebude nijak nepříjemná. Stačí jimi několikrát denně potřít jazyk a ústa a za pár dní moučnivka zmizí. Léčbu doporučujeme podpořit probiotiky pro podporu imunity. Doba léčby se pohybuje v rozmezí 4 až 7 dnů.

Rady našich babiček
Základní léčbu sooru můžete doplnit i podpůrnou léčbou v podobě vhodných přírodních prostředků jako jsou výluhy z různých bylin. Uvidíte, který z nich bude vyhovovat právě vám.
- Ústní dutinu vyplachujte výluhem z mydlice lékařské.
- Vyzkoušejte levandulový, oregánový, grepový nebo tea tree olej.
- Kloktejte roztokem ze zeleného jílu či aloe vera.
- Dejte šanci odvaru z měsíčku lékařského.
- Na posílení imunity užívejte echinaceu nebo lichořeřišnici.

Tyto přípravky však nejsou vhodné pro děti do 15 let (s výjimkou zmíněné genciánové violeti a tyčinek Pagavit).
Hartmann TIP pro kojící matky
Infekce se z miminka často přenáší i na kojící matku. Typickým příznakem bývá svědění a pálení bradavek, což kojení neprospívá. Proto pokud moučnivkou onemocní dítě, je potřeba, aby si roztokem genciánové violeti či tyčinkami Pagavit potírala bradavky i jeho matka.
Prevence: 5 tipů, jak moučnivce předejít
Vhodnými stravovacími a hygienickými návyky je možné moučnivce účinně předejít. Pojďme se společně podívat, jaké to jsou.
1. Věnujte zvýšenou pozornost ústní hygieně
Důkladně si čistěte zuby klasickým i mezizubním kartáčkem, dentální nití a ústní vodou. Nezapomeňte také na pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygieny.
2. Konzumujte čerstvé ovoce, zeleninu a luštěniny
Nejvhodnější je kyselé ovoce – tedy například čerstvá jablka, hrušky a citrony, grapefruity, pomelo – obecně citrusy. Pozor na banány, broskve, ovocné džemy a slazené džusy, ty jsou naopak nevhodné.
3. Omezte příjem jednoduchých cukrů a tuků
Bílé pečivo a těstoviny nahraďte celozrnnými variantami a neskladujte je v mikrotenových sáčcích. Bílou rýži vyměňte za hnědou a tučným pokrmům a potravinám obsahujícím kvasnice se ideálně vyhněte úplně.
4. Namísto kávy, černého čaje a alkoholu kefír
Tyto nápoje ze svého jídelníčku dočasně vyškrtněte a raději si dopřejte kvalitní jogurt, kefír, acidofilní mléko, podmáslí či jakékoliv jiné zakysané výrobky.
5. Nastartujte imunitní systém
Přirozenou obranyschopnost organismu můžete posilovat různými způsoby. Začněte se třeba otužovat – hlavně při tom nezapomínejte na postupnost.