Vysoký tlak neboli hypertenze se někdy také označuje jako „tichý zabiják“, protože se neprojevuje žádnými symptomy, ale zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob.
Výzkum financovaný Strategickou výzkumnou iniciativou Lékařské fakulty univerzity v Indianě poukazuje na spojitost mezi denním přísunem hořčíku a snižováním krevního tlaku.
Hořčík je podle dosavadních zjištění zásadní pro více než 300 biochemických reakcí probíhajících v lidském těle.
Ačkoli jeho vliv na snižování vysokého tlaku se ještě stále zkoumá, je již zdokumentován vliv hořčíku na udržování normálních funkcí nervů a svalů, udržení pravidelného tlukotu srdce, podpory zdravého imunitního systému a silných kostí.
Nový výzkum zahrnuje údaje ze 34 klinických výzkumů, kterých se dohromady zúčastnilo 2028 osob.
Co vědci zjistili?
Vědci zjistili, že účastníci s průměrným denním příjmem hořčíku ve výši 368 mg po dobu 3 měsíců vykazovali snížení systolického krevního tlaku o 2 mmHg a snížení diastolického krevního tlaku o 1,78 mmHg.
„Vzhledem k jejich relativní bezpečnosti a nízké ceně lze doplňky stravy s obsahem hořčíku považovat za jednu z možností snižování krevního tlaku u osob s hypertenzí nebo rizikem jejího vzniku,“
uvedl doktor Yiqing Song, Sc.D., autor vedoucí výzkumu.
Doktor Song společně s kolegy také zjistil, že pacienti, kteří měli denní příjem hořčíku 300 mg vykázali během jednoho měsíce zvýšení hladiny hořčíku a snížení krevního tlaku.
Zvýšená hladina hořčíku je spojována se zlepšením proudění krve, které se uvádí jako jeden z faktorů snižujících krevní tlak.
Adekvátního příjmu hořčíku lze dosáhnout správným stravováním
Ačkoli 82 % podávaných dávek hořčíku bylo vyšších, než je doporučený denní příjem u dospělého člověka, hořčík jako doplněk stravy nemusí mít na udržování krevního tlaku požadovaný efekt.
Tato studie podtrhuje důležitost zdravé stravy poskytující doporučenou denní dávku hořčíku a představuje strategii kontroly krevního tlaku. Důležité je, že tohoto množství (368 mg denně) lze dosáhnout zdravým stravováním.
Doktor Yiqing Song k tomu uvádí: „Náš výzkum podobně jako předchozí studie naznačuje, že účinek hořčíku na snížení hypertenze je patrný pouze u lidí s nedostatkem hořčíku.“
Z toho tedy vyplývá, že udržování optimální hladiny magnesia v těle může předcházet vzniku hypertenze nebo pomáhat při její léčbě. Jedním z nedostatků této studie byl malý počet účastníků zahrnutých do jednotlivých analyzovaných studií a vyšší míra odpadlých účastníků. Studie, u nichž většina účastníků vydržela až do konce, ovšem vykázaly výraznější snížení krevního tlaku.
Hořčík v potravinách
Hořčík se nachází v zelené listové zelenině, luštěninách, ořeších, semínkách, celozrnných potravinách, některých snídaňových cereáliích a dalších obohacených potravinách.