Může hořčík snižovat krevní tlak?

Okolo jedné třetiny obyvatel vyspělých zemí má vysoký krevní tlak. A pouze polovina z nich ho má pod kontrolou. Nově zveřejněný výzkum poukazuje na hořčík jako na potenciální lék.

Poslat e-mailem

Vysoký tlak neboli hypertenze se někdy také označuje jako „tichý zabiják“, protože se neprojevuje žádnými symptomy, ale zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob.

Výzkum financovaný Strategickou výzkumnou iniciativou Lékařské fakulty univerzity v Indianě poukazuje na spojitost mezi denním přísunem hořčíku a snižováním krevního tlaku.

Hořčík je podle dosavadních zjištění zásadní pro více než 300 biochemických reakcí probíhajících v lidském těle.

Ačkoli jeho vliv na snižování vysokého tlaku se ještě stále zkoumá, je již zdokumentován vliv hořčíku na udržování normálních funkcí nervů a svalů, udržení pravidelného tlukotu srdce, podpory zdravého imunitního systému a silných kostí.

Nový výzkum zahrnuje údaje ze 34 klinických výzkumů, kterých se dohromady zúčastnilo 2028 osob.

Co vědci zjistili?

Vědci zjistili, že účastníci s průměrným denním příjmem hořčíku ve výši 368 mg po dobu 3 měsíců vykazovali snížení systolického krevního tlaku o 2 mmHg a snížení diastolického krevního tlaku o 1,78 mmHg.

„Vzhledem k jejich relativní bezpečnosti a nízké ceně lze doplňky stravy s obsahem hořčíku považovat za jednu z možností snižování krevního tlaku u osob s hypertenzí nebo rizikem jejího vzniku,“
uvedl doktor Yiqing Song, Sc.D., autor vedoucí výzkumu.

Doktor Song společně s kolegy také zjistil, že pacienti, kteří měli denní příjem hořčíku 300 mg vykázali během jednoho měsíce zvýšení hladiny hořčíku a snížení krevního tlaku.
Zvýšená hladina hořčíku je spojována se zlepšením proudění krve, které se uvádí jako jeden z faktorů snižujících krevní tlak.

Adekvátního příjmu hořčíku lze dosáhnout správným stravováním

Ačkoli 82 % podávaných dávek hořčíku bylo vyšších, než je doporučený denní příjem u dospělého člověka, hořčík jako doplněk stravy nemusí mít na udržování krevního tlaku požadovaný efekt.

Tato studie podtrhuje důležitost zdravé stravy poskytující doporučenou denní dávku hořčíku a představuje strategii kontroly krevního tlaku. Důležité je, že tohoto množství (368 mg denně) lze dosáhnout zdravým stravováním.

Doktor Yiqing Song k tomu uvádí: „Náš výzkum podobně jako předchozí studie naznačuje, že účinek hořčíku na snížení hypertenze je patrný pouze u lidí s nedostatkem hořčíku.“

Z toho tedy vyplývá, že udržování optimální hladiny magnesia v těle může předcházet vzniku hypertenze nebo pomáhat při její léčbě. Jedním z nedostatků této studie byl malý počet účastníků zahrnutých do jednotlivých analyzovaných studií a vyšší míra odpadlých účastníků. Studie, u nichž většina účastníků vydržela až do konce, ovšem vykázaly výraznější snížení krevního tlaku.

Hořčík v potravinách

Hořčík se nachází v zelené listové zelenině, luštěninách, ořeších, semínkách, celozrnných potravinách, některých snídaňových cereáliích a dalších obohacených potravinách.

Komentáře

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin. © HARTMANN-RICO, a. s. O krok dál pro zdraví