Sodík ve stravě – ostatní živiny jeho vliv na vysoký tlak snižují jen minimálně

Zpět na
Magazín o zdraví a prevenci

Sodík ve stravě – ostatní živiny jeho vliv na vysoký tlak snižují jen minimálně

Podle studie publikované v odborném časopise Hypertension ostatní látky přijímané ve stravě snižují vliv sodíku na vysoký krevní tlak jen minimálně.
2 minuty

Doktor Jeremiah Stamler ze Severozápadní chicagské univerzity společně se svými kolegy zkoumal, zda vztah mezi sodíkem a vysokým krevním tlakem ovlivňují ostatní stravovací faktory.

Vědci zkoumali přímý vztah mezi vysokým tlakem a 24hodinovým vylučováním sodíku v moči a také poměr sodíku a draslíku v moči u 4680 mužů a žen ve věku mezi 40 a 59 lety. Zajímali se také o různé faktory, které se netýkají stravování, nebrali ale v potaz BMI.

Výsledky výzkumu

Mezi 2195 americkými účastníky korelovaly dvě standardní odchylky 24hodinového vylučování sodíku močí se zvýšením systolického krevního tlaku o 3,7 mm HG. Po porovnání 13 makroživin, 12 vitamínů, 7 minerálů a 18 aminokyselin, pohlaví, věku, rasy a socioekonomických faktorů tyto korelace přetrvaly. Korelaci krevního tlaku zvýšeného sodíkem, ovšem ne při spojení sodíku a draslíku, zmírňovala hodnota BMI. Výrazné pozitivní vztahy mezi krevním tlakem a sodíkem v moči vědci pozorovali u účastníků s normální váhou a s obezitou. U účastníků s nadváhou byla korelace slabší. Příjem draslíku zmírnil korelaci mezi sodíkem a krevním tlakem jen mírně.

„Tato zjištění podtrhují důležitost snižování příjmu sodíku v rámci prevence a léčby prehypertenzehypertenze,“ uvedli autoři studie.

Související články

Odebírat novinky na téma Krevní tlak

Souhlasím, aby společnost HARTMANN - RICO a.s. zpracovávala moje a e-mailovou adresu za účelem zaslání nabídky produktů a služeb. Další informace ke zpracování, včetně možnosti odvolání souhlasu, naleznete zde.