Doktor Jeremiah Stamler ze Severozápadní chicagské univerzity společně se svými kolegy zkoumal, zda vztah mezi sodíkem a vysokým krevním tlakem ovlivňují ostatní stravovací faktory.
Vědci zkoumali přímý vztah mezi vysokým tlakem a 24hodinovým vylučováním sodíku v moči a také poměr sodíku a draslíku v moči u 4680 mužů a žen ve věku mezi 40 a 59 lety. Zajímali se také o různé faktory, které se netýkají stravování, nebrali ale v potaz BMI.
Výsledky výzkumu
Mezi 2195 americkými účastníky korelovaly dvě standardní odchylky 24hodinového vylučování sodíku močí se zvýšením systolického krevního tlaku o 3,7 mm HG. Po porovnání 13 makroživin, 12 vitamínů, 7 minerálů a 18 aminokyselin, pohlaví, věku, rasy a socioekonomických faktorů tyto korelace přetrvaly. Korelaci krevního tlaku zvýšeného sodíkem, ovšem ne při spojení sodíku a draslíku, zmírňovala hodnota BMI. Výrazné pozitivní vztahy mezi krevním tlakem a sodíkem v moči vědci pozorovali u účastníků s normální váhou a s obezitou. U účastníků s nadváhou byla korelace slabší. Příjem draslíku zmírnil korelaci mezi sodíkem a krevním tlakem jen mírně.
„Tato zjištění podtrhují důležitost snižování příjmu sodíku v rámci prevence a léčby prehypertenze a hypertenze,“ uvedli autoři studie.